HUMAN RIGHTS
WATCH Human Rights News FrenchSpanishRussianKoreanArabicHebrewspacer
RSSPortugueseGermanChinesePersianMore Languagesspacer
   
  FREE    Join the HRW Mailing List 
افغانستان: شكنجه و سركوب سياسي در هرات
استراتيژي امريكا و ملل متحد در رابطه با جنگ سالاران مردم افغانستان را آسیب میدهد.
(November 5, 2002) سازمان نظارت حقوق بشر در گذارش جديدي كه در پنج نوامبر 2002 در نيويورك منتشر ساخته است مي گوید كه نيروهاي ائتلاف بين المللي به رهيري آمريكا در غرب افغانستان از جنگ سالارانی كه كارنامه فاجعه بار در مورد حقوق بشر دارند فعالانه حمايت و پيشتباني مي نمايند.

در گذارش 51 صفحه تحت عنوان ((تمام اميد هاي مابرياد رفت، خشونت و سركوب در غرب افغانستان)) نشان مي دهد که نیروهای نظامي، پوليس وشبكه هاي استخباراتي تحت فرمان اسماعيل خان حقوق بشر را به طور وسیع نقض می کنند. این نقظها شامل بازداشت هاي خود سرانه و داراي انگيزه سياسي، ارعاب و تهديد، اجحاف شكنجه و نقض جدي حقوق بشر از قبيل آزادي بيان و اجتماعات مي گردد.

جان سيفتون یکی از نوسيندگان گزارش و محقق در بخش آسيايي سازمان نطارت بر حقوق بشر گفت <<جامعه بين المللي می گوید که مي خواهد قدرت جنگ سالاران را كاهش داده و صلح و امينت را در غرب افغانستان اعاده نمايد، در حاليكه در هرات خلاف اين امر انجام پذيرفته. دوستان جامعه بين امللي در غرب افغانستان دشمنان حقوق بشرند.>>

يرخي بازداشت ها و شكنجه هاي سال 2002 كه دلائل سياسي داشته به دستور شخص اسماعيل خان صورت گرفته است. گزارش سازمان نظارت بر حقوق بشر، شكنجه با شاخه هاي خاردار، عصا، كبل، و قنداق تفنگ را بطور مستند ارائه كرده است. شديد ترين نوع شکنجه شامل به پا آويزان كردن، شلاق زدن و استعمال شوك هاي برقي روي بازداشت شدگان بوده است. در اين ميان اقليت پشتون در هرات بطور خاص تحت حمله قرار گرفته است.

سازمان نظارت بر حقوق بشر مقامات مسئول جامعه بين المللي را به خاطر مشروعيت دادن و پشتباني از جنگ سالاراني چون اسماعيل خان مورد انتقاد قرار داد.

چندي پيش وزير دفاع امريكا در جريان ديدارخويش از هرات با اسماعيل خان ملاقات نموده و وي را به خبر نگاران <<یک شخص جذاب>> توصيف كرده است. اما جان سفتون در اين رابطه مگويد <<بخش وسيع از كشور در دست فرماندهان خشونت طلب و نظاميان خود سرانان هستند كه ايالات متحده امريكا حتی مسلح نمودن اين جنگ سالاران را خود اعتراو كرده است.>>

محققين سازمان نظارت بر حقوق بشر در هرات جامعه بسته را يافته اند كه در حقيقت امر در آن حق انتقاد براي مخالفين حكومت روز نامه هاي آزاد و آزادي براي بر گزاري اجتماعات عمومي وجود ندارد. اسماعل خان و طرفدار انش روزنامه نگاران و نا شران را تهديد نموده چند سازمان مدني كه مجوز قانوني كار را دارند و ادار يه سكوت ويا تحت مراقبت شديد قرار گرفته اند گروهاي مدني غير سياسي از تجمع كردن پر هيز نموده و دانش جويان از بحث نمودن روي مسائل سياسي با هم خوداري مي نمايند.

سفتون مگويد: <<هرات در طول تاريخ بعنوان مركز فرهنگ ادبيات و آموزش باز و آزاد شهرت داشته است طالبان تلاش كرده اند تا اين ارزشها را از بين بي برند اما اكنون اسماعيل خان اين خواست را دنبال ميكند.>>

سازمان نظارت حقوق بشر تذكر داد كه نيرو هاي نظامي امريكا و ايران در منطقه حضور داشته و بطور منظم با اسماعيل خان و اعضاي حكومتش ملاقات و گفتگو دارند اسماعيل خان و فرماندهان متحد وي كمك هاي نظامي و مالي از نيروهاي امريكا و ايران دريافت كرده اند. رئيس جمهور ايران حجته الاسلام محمد خاتمي نيز با اسماعيل خان ديدار كرده است. سفتون ميگويد: <<ايالات متحده امريكا و ايران نفوذ زيادی بر اسماعيل خان دارند و وي را امريكا و ايران در موقعيت كنوني اش قرا رداده است و حال آنها مسئوليت دارند كه اسماعل خان را وادار باصلاح اعمالش كند.>>

سازمان نظارت بر حقوق بشر كسترش حضور نيرو هاي ISAF را فراتر از كابل ضروري ميداند تا بدين سبب از قدرت جنگ سالاران كاسته شود و نظارت بر حقوق بشر و محافظت از آن قابل اجرا گردد.

بر اثر مخالفت ايالات متحده امريكا با سائر دولت هاي عضو در ملل متحد، قواي حافظ صلح در مناطق ديگر خارج كابل گسترش نيافت. اما حالا بعضی علائم حاكي بر اين است كه ايالات متحده متوجه شده است كه محول كردن امنيت به جنگ سالاران منطقوي منجر به بي ثباتي جديد خواهد شد.

سفتون مگويد: <<ايالات متحده امريكا ديد گاه اش را در مورد ISAF عوض نموده است بزودي رهبري نيروهاي ISAF را به كشور هاي آلمان و هلند سپرده خواهد شد. وقت توسعه نیروهای حافظ صلح اکنون است. سازمان نظارت بر حقوق بشر در راپور خود از عدم نظارت كافي ملل متحد بر حقوق بشر در افغانستان انتقاد كرده است. در گزارش از نماينده خاص دبير كل سازمان ملل به تاكيد خواسته شد است كه تلاش هاي نظارت گرانه سازمان ملل بر حقوق بشر در افغانستان را افزايش داده و كشور هاي عضو را براي تهيه امكانات و نيروي بيشتر غرض توسعه ISAF در نواهي اطراف كابل تشويق كند. آقاي سفتون علاوه ميكند كه شیوه عمل سازمان ملل غير موثير كار ميگيرد و بوضوح ميتوان گفت كه اين شيوه عمل در مورد حقوق بشر بي تاثير خواهد بود.

سازمان نظارت حقوق بشر از كشور هاي كمك كننده به افغانستان درخواست نموده است كه عدم كاناليزه شدن كمك ها را از طريق اسماعيل خان و حكومتش تضمين نمايند. در عوض، كمك ها بايد از طريق حكومت مركزي و سازمانهاي غير دولتي جريان يابد. سازمان نظارت حقوق بشر از مجامع بين المللي خواسته است كه براي تامين امنيت در افغانستان به ايجاد اردوي ملي افغاني دلخوش نكند. آقاي سفتون افزود <<تشكيل اردوي ملي افغاني اگر چه بسيار مهم است اما در كوتاه مدت كمترين اثر در بر نخواهد داشت و مردم هرات بيشتر از اين نميتواند منتظر بماند و اكنون زمان آن فرا رسيده است كه ايالات متحده امريكا و سازمان ملل متحد وساير فعالان امنيتي در امور افغانستان بايد با رئيس دولت انتقالي نشسته راه حل اساسي را در رابطه با امنيت و حقوق بشر جستجو كند.>>

اين گزارش روي شبكه انترنت باين آدرس قابل دريافت ميباشد.
http://hrw.org/reports/2002/afghan3/
HRW Logo Contribute to Human Rights Watch

Home | About Us | News Releases | Publications | Info by Country | Global Issues | Campaigns | Community | Bookstore | Film Festival | Search | Site Map | Contact Us | Press Contacts | Privacy Policy

© Copyright 2006, Human Rights Watch    350 Fifth Avenue, 34th Floor    New York, NY 10118-3299    USA