HUMAN RIGHTS
WATCH המזרח התיכון וצפון אפריקה FrenchSpanishRussianKoreanArabicHebrewspacer
RSSPortugueseGermanChinesePersianMore Languagesspacer
  
ישראל/רצועת עזה: רקטות והפגזות ארטילריה מפרות את דיני המלחמה
טענות בדבר הגנה או תגמול אינן מהוות הצדקה


Also available in

arabic  english  french  russian 

(ירושלים, 1 ביולי 2007) – התקפות רקטות פלשתיניות על יישובים בישראל והפגזות ארטילריה ישראליות בקרבת אזורים מיושבים בצפון רצועת עזה גרמו מאז חודש ספטמבר 2005 למאות נפגעים בקרב אזרחים, והן מהוות הפרות חמורות של דיני המלחמה – כך נאמר בדו"ח שפרסם היום ארגון Human Rights Watch.  
 

הדו"ח בן 146 העמודים, שכותרתו "ירי ללא הבחנה: התקפות רקטות פלשתיניות על ישראל והפגזות ארטילריה ישראליות ברצועת עזה", קובע שהן הקבוצות הפלשתיניות החמושות והן צבא ההגנה לישראל (צה"ל) הפגינו זלזול בחיי אזרחים. קבוצות פלשתיניות חמושות, ובכללן חמאס, ג'יהאד איסלאמי, גדודי חללי אל-אקצא של פתח וועדות ההתנגדות העממית טוענות שההתקפות בכוונה תחילה על אזרחים, באמצעות רקטות בלתי מדויקות מתוצרת מקומית המכונות רקטות קסאם, הן פעולות תגמול על מעשיה של ישראל – אולם פעולות תגמול נגד אזרחים הן בלתי-חוקיות תמיד. הקטנת "טווח הביטחון" שבין יעדי ההפגזה הארטילרית לבין אזורים מיושבים בעזה, שעליה הודיע צה"ל, כמו גם ההסלמה החדה בהפגזות בחודש אפריל 2006, בעקבות הפוליטית של חמאס על הרשות הפלשתינית, הובילו לזינוק חד במספר הנפגעים בקרב אזרחים.  
 
"לא ניתן להצדיק הפרות של מידה-כנגד-מידה בטענה שהצד האחר היה הראשון שהפר את החוק: מטרתם של חוקי המלחמה היא להגן על אזרחים מפני פגיעה, תהיה אשר תהיה הסיבה", אומר ג'ו סטורק, סגן מנהל החטיבה לענייני המזרח התיכון בארגון Human Rights Watch. "אחרת, מעגל האלימות מסתחרר ויוצא מכלל שליטה, כפי שקרה בעזה ובישראל".  
 
הדו"ח של ארגון Human Rights Watch מתפרסם ערב הדיון בבג"ץ ב-2 ביולי בעניין החלטת צה"ל מאפריל 2006 להקטין, על פי הדיווחים, את "טווח הביטחון" שבין יעדי ההפגזה הארטילרית לבין אזורים אזרחיים מ-300 מטרים ל-100 מטרים. ממצאי ארגון Human Rights Watch מראים כי כל ההרוגים, וכן כל הפצועים למעט שמונה, שנפגעו בין ספטמבר 2005 למאי 2007 מאש ארטילרית, שלטענת ישראל נורתה לשם הגנה עצמית, נפגעו אחרי השינוי הזה במדיניות הירי של צה"ל.  
 
תוך כדי הלחימה המתנהלת בעזה בין הפלגים הפלשתיניים חמאס ופתח, ממשיכות קבוצות פלשתיניות חמושות לשגר רקטות לעבר שטח ישראל. במאי 2007 נהרגו שני אזרחים ישראלים בשדרות מפגיעת רקטות קסאם, ו-22 בני אדם נפצעו. ב-20 ביוני נפצעו שלושה אזרחים בהתקפת רקטות. ג'יהאד איסלאמי נטל אחריות להתקפה.  
 
ישראל לא ירתה אש ארטילרית לתוך רצועת עזה מאז שבהפגזה ארטילרית ב-8 בנובמבר 2006 נהרגו 23 אזרחים פלשתינאים. למרות השעיית השימוש בארטילריה, צה"ל עדיין רואה, לדבריו, בירי הארטילרי תגובה לגיטימית להתקפות הרקטות הפלשתיניות "בכפוף למגבלות שמטיל המשפט הבינלאומי".  
 
"ישנה הזדמנות לשים קץ להתעלמות המחרידה הזו מסיכון חיי אזרחים, אם שני הצדדים יפיקו את הלקחים ממה שקרה בשנתיים האחרונות", אומר סטורק. "רשויות חמאס בעזה צריכות להפסיק את התקפות הרקטות של כל הקבוצות החמושות על יישובים בישראל, ואילו על ישראל להמשיך להשעות את השימוש בארטילריה בעזה, או לפחות להימנע מהפגזות בקרבת אזורים מיושבים". על חמאס גם לוודא שלא ישוגרו רקטות כלשהן מקרבת אזורים מיושבים.  
 
בדו"ח "ירי ללא הבחנה" בדק ארגון Human Rights Watch את השימוש ברקטות ובארטילריה בתקופה שאחרי נסיגת ישראל מעזה, בספטמבר 2005.  
 
מספטמבר 2005 ועד מאי 2007 ירו קבוצות פלשתיניות חמושות קרוב ל-2,700 רקטות מתוצרת מקומית לעבר ישראל. בהתקפות אלה נהרגו ארבעה אזרחים ישראלים ו-75 נפצעו. במאי 2007 עזבו רבים מתושבי שדרות, העיר שנפגעה באופן הקשה ביותר, את בתיהם, ועברו למקומות אחרים בארץ. ירי הרקטות הפלשתיניות גרם גם ל-23 נפגעים, לכל הפחות, בקרב פלשתינאים, כתוצאה מנפילת רקטות לפני הגבול. בהתקפות הרקטות מאמצע שנת 2004 ועד ספטמבר 2005 נהרגו גם ששה אזרחים ישראלים נוספים.  
 
במשך אותה תקופה, מספטמבר 2005 עד סוף מאי 2007, ירה צה"ל יותר מ-14,600 פגזי ארטילריה 155 מ"מ לתוך רצועת עזה. מפגזים שנחתו בקרבת אזורים מיושבים נהרגו 59 בני אדם ו-270 נפצעו, רובם – אם לא כולם – אזרחים.  
 
הדו"ח של ארגון Human Rights Watch קובע שקבוצות פלשתיניות חמושות ירו במכוון וביצעו התקפות חסרות הבחנה נגד אזרחים ישראלים, מתוך הפרה של חוקי המלחמה. בנוסף לעשרות הנפגעים, התקפות אלה גרמו נזק לרכוש והשליטו אווירה של פחד בקרב היישובים הישראליים שנפגעו.  
 
קבוצות פלשתיניות חמושות גם מסכנות לעתים אזרחים בכך שהן מציבות את משגרי הרקטות הניידים בקרבת אזורי מגורים בעזה. פעולות כאלה מנוגדות לחובה לנקוט את כל אמצעי הזהירות האפשריים על מנת למזער את הפגיעה באזרחים.  
 
ישראל, מאידך, נכשלה בכך שלא נקטה את כל אמצעי הזהירות האפשריים על מנת למזער את הפגיעה באזרחים כתוצאה מהירי הארטילרי, ולפחות במקרה אחד, ביצעה התקפה חסרת הבחנה. במקרים אחרים, הראיות מצביעות על כך שההתקפות היו בלתי-מידתיות, והפגיעה הצפויה באזרחים הייתה מוגזמת ביחס להישג צבאי צפוי כלשהו. פגזי ארטילריה רבים שישראל ירתה לתוך רצועת עזה נחתו בקרבת אזורים מיושבים, ובמקרים אחדים פגעו ישירות בבתי מגורים, גרמו לפגיעה קשה, לאובדן חיים ולנזק מבני.  
 
ישראל הצדיקה את התקפותיה בנימוק של הגנה עצמית, וגורמים רשמיים אחדים בצה"ל טענו שהתקפות הרקטות הפלשתיניות נעשו מדויקות פחות בעקבות הפגזות ארטילריות שגרמו להרחקת אתרי שיגור הרקטות מהגבול. אולם לא נראה שההפגזות הארטילריות הביאו לירידה במספר הכולל של התקפות הרקטות שגרמו נזק בצד הישראלי, או השפיעו באופן משמעותי על יכולתן של הקבוצות הפלשתיניות לשגר רקטות קסאם.  
 
"אם בכוונת צה"ל לחדש את ההפגזות בעזה, עליו לעשות זאת אך ורק היכן שבאפשרותו להבחין בין אזרחים לבין לוחמים", אומר סטורק.  
 
הדו"ח מבוסס על עבודת שטח של שתי משלחות שביקרו בישראל ובעזה, שבמהלכה קיימו תחקירני Human Rights Watch יותר מ-100 ראיונות עם נפגעים, עדי ראייה ואנשים נוספים, ובחנו ראיות פיזיות. תחקירני Human Rights Watch קיימו גם פגישות עם גורמים צבאיים וממשלתיים רשמיים, ישראליים ופלשתיניים.  
 
"ירי ללא הבחנה" כולל שני מקרי מבחן מפורטים בנוגע להתקפות ארטילריה קטלניות של צה"ל. הראשון מציג את ממצאי התחקיר של ארגון Human Rights Watch בנושא הפיצוץ שאירע בחוף הים של עזה ב-9 ביוני 2006, שבו נהרגו שבעה אזרחים ונפצעו עשרות אזרחים נוספים. ארגוןHuman Rights Watch קובע שהגורם לפיצוץ היה פגז ארטילריה 155 מ"מ ישראלי שנורה באותו יום, או פגז נפל ממטח קודם שהתפוצץ בעקבות הירי באותו יום. ארגון Human Rights Watch גילה גם שבמסגרת חקירת התקרית על ידי צה"ל לא הייתה התייחסות לראיות שהתקבלו ממקורות אחרים, שאינם צה"ליים, דבר המצביע על חוסר עניין של צה"ל להגיע לחקר האמת בנוגע למה שאירע.  
 
מקרה המבחן השני עוסק בסדרה של הפגזות ארטילריות של צה"ל במהלך השבוע של ה-24 ביולי 2006, שבששה מקרים, לכל הפחות, פגעו במתחם המגורים המיושב בצפיפות "דירות נאדה", הממוקם ליד שטח פתוח גדול שממנו שוגרו רקטות על ידי פלשתינאים. בהפגזות נהרגו ארבעה אזרחים, כולל שני ילדים, 14 אזרחים נפצעו, ומאות משפחות נאלצו להימלט מבתיהן.  
 
"המקרה של 'דירות נאדה' משמש דוגמה לאופן שבו פעולות הן של הפלשתינאים והן של הישראלים היו קטלניות עבור אזרחים", אומר סטורק. "התברר שפלשתינאים קירבו את אתרי שיגור הרקטות אל בנייני הדירות, ובכך סיכנו את הדיירים, ואילו צה"ל פגע פגיעה ישירה בדירות, למרות התראות שנמסרו בזמן אמת על כך שאזרחים נהרגים בהפגזה. התנהגות שני הצדדים מהווה הפרה של המשפט ההומניטארי הבינלאומי".  
 
ארגון Human Rights Watch הפנה קריאה לישראל לקיים חקירות מקיפות ובלתי תלויות של ההפגזה על חוף הים של עזה ביוני ושל ההפגזה על "דירות נאדה" ביולי, וכן של ההפגזה בנובמבר 2006, שבעקבותיה הושעה הירי הארטילרי. לדברי ארגון Human Rights Watch, על ישראל לחקור, ובמקרה הצורך להעמיד לדין משמעתי או לדין פלילי את מי שיימצא אחראי להתקפות ארטילריות שבוצעו מתוך הפרה חמורה של חוקי המלחמה.  
 
ארגון Human Rights Watch הפנה קריאה לרשות הפלשתינית ולמנהיגי הפלגים הפוליטיים השונים להוקיע ולגנות התקפות רקטות שמכוונות לעבר אוכלוסייה אזרחית, או התקפות שאינן מבחינות בין אזרחים לבין לוחמים. לדברי ארגון Human Rights Watch, על הרשות הפלשתינית לנקוט צעדים ממשיים כדי למנוע התקפות כאלה מהשטחים הנתונים לשליטתה, וכן לחקור ולהעמיד לדין את האחראים להן. על חמאס, שהשתלט לאחרונה על עזה,לנקוט צעדים דומים כדי למנוע התקפות כדוגמת ההתקפה שבוצעה ב-20 ביוני 2007.  
 
 
ניתן לעיין בדו"ח בכתובת:  
http://hrw.org/reports/2007/iopt0707/iopt0707hebweb.pdf  


  
אודות הארגון

מידע לפי מדינה

סוגיות ברחבי העולם

גלריות תמונות

קבצי שמע/וידאו

ליצירת קשר

RSS
HRW Logo Contribute to Human Rights Watch

Home | About Us | News Releases | Publications | About HRW | Info by Country | Global Issues | Campaigns | Free Mailing Lists | Community | Bookstore | Film Festival | Search | Site Map | Contact Us | Press Contacts | Privacy Policy

© Copyright 2006, Human Rights Watch    350 Fifth Avenue, 34th Floor    New York, NY 10118-3299    USA